spot_img
24.7 C
Pristina
25/07/2024

Këto shenja tregojnë se makinës suaj po i vjen fundi

Mund t’ju ketë qenë e qartë prej kohësh që makina nuk është në kulmin e rinisë dhe po e kaloni nga teknike në atë teknike me përgatitje të mira e duke rregulluar gjithçka që nuk kushton asgjë.

Por, në vendin tonë s’ka shumë njerëz që mund të blejnë makina të reja, jemi të dënuar me atë që kemi, të paktën derisa të mblidhen disa mijëra për një pak më të re të përdorur.

Deri atëherë, pjesët e nevojshme riparohen me pjesë më të lira, si kushtohet më rëndësi estetika e llamarinës, por këtu është edhe më e rëndësishmja: çështja e komoditetit në drejtimin e automjetit dhe veçanërisht e besueshmërisë, se është më e pakëndshme për të vozitur. një makinë që bën zhurma të çuditshme, rrëshqitje apo konsumon shumë.

Ka ardhur momenti që duhet të vendosni nëse vazhdoni të rregulloni makinën apo ta hiqni qafe edhe nëse jeni të lidhur sentimentalisht për shkak të shumë viteve të kaluara së bashku, pavarësisht prishjeve gjithnjë e më të shpeshta.

Këtu keni një përmbledhje të shenjave që tregojnë se makina po dështon, si dhe disa këshilla për t’ju ndihmuar të vendosni nëse do ta rregulloni apo kërkoni një të re…

Dridhet kur nisni dhe ndaloni

Duhet ta dini menjëherë, bëhet fjalë për transmetimin, të gjitha riparimet që lidhen me të janë të shtrenjta. Nëse vëreni se makina dridhet gjatë frenimit dhe kjo shoqërohet me kërcitje a zhurma të pazakonta, ndoshta është koha të pranoni se diçka nuk është në rregull dhe të përpiqeni të kërkoni një makinë më të mirë.

Ka korrozion

Shfaqja e ndryshkut është një shenjë paralajmëruese se përhapet shpejt. Në varësi të madhësisë së zonës së prekur, problemi injorohet sepse nuk është një procedurë aq e lirë.

Kimikatet që vendosin në rrugë gjatë dimrit hanë bojën dhe llamarinën. Kur shfaqet ndryshku, përhapet shpejt. Rrjedhja e ujit ka tendencë të shkaktojë dëme pasi uji që qëndron në vende të fshehura në karrocë shkakton korrozion. Të dy problemet duhet të analizohen tërësisht për të vlerësuar shkallën e dëmit.

Rrjedhja e lëngut

Ashtu si trupi i njeriut, një makinë kërkon lëngje për të funksionuar. Nëse duhet të mbushni çdo muaj ndonjë nga lëngjet jetike të makinës–ftohës, vaj motori, lëng frenash ose lëng për drejtimin elektrik, është vetëm çështje kohe kur, jo nëse, sistemi dështon.

Rritja e kostove

Kur keni blerë SUV-në turbocharged, p.sh, çmimet e karburantit mund të mos kenë qenë aq të larta sa janë sot. Furnizimi me karburant prish pamjen financiare dhe buxhetin e familjes, duhet të mendoni nëse ajo makinë është opsioni më i mirë për ju.

Çmimet e riparimit

Përa se të shpenzoni shumë para për riparim motori ose një zëvendësim të shtrenjtë të një pjese jetike të makinës, pyesni veten se sa mund ta shisni atë ndërsa është ende në punë dhe nëse mund t’i kombinoni të ardhurat nga shitja me paratë që përndryshe do t’i shpenzonit për riparime për të blerë një makinë më të re dhe më të besueshme.

Lambikë, lambikë

Shenja më e hershme e një makine të konsumuar shfaqet në kroskot. Të gjitha dritat e vogla paralajmëruese janë të rëndësishme dhe injorimi çon në shumë probleme. Mos i injoroni! Nëse drita e motorit të kontrollit është e ndezur, duhet ta çoni makinën te mekaniku sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse drita juaj e presionit të vajit ndizet, është më mirë të ndaloni menjëherë. Nëse më shumë drita ndizen gjithnjë e më shpesh, kërkoni një makinë tjetër.

Kilometrazhi dhe garancia

Garancia e fabrikës sjell paqe mendore. Nëse keni blerë një makinë me një garanci të zgjatur, edhe më mirë, por lexoni shkronjat e imta në garancinë bazë. P.sh ajo zgjat pesë vjet, por kontrolloni edhe pas sa kilometrash përfundon. Nëse vozitni shumë dhe i keni bërë kilometrat në katër vjet, garancia ka skaduar. Pyetja është nëse paguani ekstra për një garanci të zgjatur apo do të kërkoni një makinë tjetër.

Tymi nga shkarkimi

Tymi blu nga shkarkimi do të thotë se makina ka nevojë për vaj, dhe nëse duket e bardhë, ka ftohës që hyn në motor e s’është avullimi i kondensatës në sistemin e shkarkimit. Tymi i zi në pikat e karburantit është shenjë se po djeg shumë karburant, kontrolloni filtrin e ajrit dhe mund të ketë probleme më serioze.

Mund t’i injoroni të gjitha e të vazhdoni të shtoni çfarëdo lëngu që doni në motor, të mund të vazhdoni të vozitni, por jo për një kohë të gjatë, dhe nëse s’bëni asgjë, rezulton që tymi fillon të shfaqet nën kapuç, është koha për një riparim të shtrenjtë ose një makinë të re.

Kapërcimi i shërbimeve

Lubrifikimi i rregullt i motorit të makinës është çelësi i mirëmbajtjes. Kapërcimi i saj përfundimisht shkakton që boshti me gunga e makinës të mos sinkronizohet me pistonët, duke çuar në tingull “klikimi”, i cili është një shenjë se diçka s’është në rregull. Kjo do të thotë një avari më e shtrenjtë, është koha për të filluar kursimin për motor të ri.

Kuti ingranazhi “e fjetur”.

Nëse është një transmision manual, ndërrimet e pasakta e më i ngadaltë janë pak problem. Mekanika riparohet për më pak para, por nëse keni një automatik, i cili në të njëjtën kohë ka reagime të ngadalta, është shenjë se po i afrohet fundit. Kur s’ndërron më marshin, ka ende disa kilometra para dhe kapitullimi i pashmangshëm i kutisë së marsheve. Riparimi është i shtrenjtë dhe është koha për një makinë tjetër. /nzoom.biz/

LAJMET E FUNDIT
Related news