spot_img
27 C
Pristina
15/06/2024

Çka nuk dini për unazat e martesës?

Rreth 70% e nuseve i mbajnë unazat në gishtin e katërt të dorës së majtë; një traditë që vjen nga besimi romak se vena amoris, ose damari i dashurisë, ndodhej aty.

Jo të gjitha kulturat mbajnë unaza martese në gishtat e unazës.

Çiftet në Angli, Francë dhe SHBA mbajnë unazat në dorën e majtë, por çiftet në Indi, Gjermani dhe Rusi preferojnë të djathtën.

Tradita e veshjes së unazave të nuses dhe dhëndrit filloi gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur burrat mbanin unaza për të kujtuar gratë në shtëpi.

Një arsye për shkëmbimin e unazave ishte që burri të provonte se ishte financiarisht i qëndrueshëm për të mbështetur nusen, duke i dhënë dhuratë prej metali të çmuar.

Emri i dhëndrit është fraza më e zakonshme e gdhendur në një unazë martese, shumë gjuhëtarë besojnë se emri “diamant” vjen nga fjala greke adamant – I pathyeshëm.

Unazat e para të martesës të regjistruara datojnë në Egjiptin e Lashtë.

Çiftet shkëmbenin rrathë për të simbolizuar përjetësinë dhe hyjnitë e diellit dhe hënës.

Ari i bardhë dhe platini janë dy metalet më të njohura, ku ari i bardhë është më i popullarizuari me 73% të unazave. Forma më e njohur për diamant është prerje e rrumbullakët e shkëlqyer. /nzoom.biz/

spot_img
LAJMET E FUNDIT
Related news