spot_img
26.4 C
Pristina
25/07/2024

Këto infeksione po ju shkatërrojë shtatzaninë

Periudha e shtatzanisë nuk është edhe aq e lehtë nëse flasim për infeksionet.

Por, kjo pritje e ëmbël e ka rëndësinë e saj nëse flasim për kujdesin që një nënë e re duhet ta ketë.

Lija e dhenve (variçela)

Ka një shans 90% që të jeni imun ndaj infeksionit të lisë së dhenve, por nëse nuk e keni patur kurrë (oInfeksionet gjatë shtatzënisë

Lija e dhenve (variçela)

Nëse nuk e keni patur kurrë e bini në kontakt me dikë që e ka, flisni me mjekun tuaj.

CMV

Një virus i zakonshëm, pjesë e grupit të herpesit. Ky infeksion është i rrezikshëm gjatë shtatzënisë pasi shkakton probleme për foshnjat e palindura, si humbja e dëgjimit, dëmtimi i shikimit, vështirësi konjitive dhe epilepsi.

Streptokoku i grupit B

Shkakton dëme ose simptoma, por në një numër të vogël ai infekton foshnjën, pak para ose gjatë lindjes, duke çuar në sëmundje serioze.

Infeksionet e transmetuara nga kafshët

Feçet e tyre mund të përmbajnë një organizëm që shkakton toksoplazmozë, e cila mund të dëmtojë fëmijën tuaj.

Hepatiti B

Nëse keni hepatit B ose jeni të infektuar, mund t’ia kaloni infeksionin fëmijës që në lindje.

Hepatiti C

Nëse keni hepatit C, mund t’ia kaloni infeksionin foshnjës, por rreziku është më i ulët.

Herpes

Infeksioni i herpesit gjenital mund të jetë i rrezikshëm për një foshnjë të porsalindur.

Nëse infeksioni i parë ndodh afër fundit të shtatzënisë ose gjatë lindjes, mund të rekomandohet një prerje cezariane për të zvogëluar rrezikun e kalimit te fëmija juaj.

HIV

Nëse jeni diagnostikuar me HIV, ju dhe mjeku juaj do t’ju duhet të diskutoni menaxhimin e shtatzënisë dhe lindjes për të zvogëluar rrezikun e infeksionit për fëmijën tuaj.

Sindroma e faqes së goditur

Sindroma e faqes së goditur me shuplakë është e zakonshme te fëmijët. Zakonisht shkakton skuqje në fytyrë. Nëse bini në kontakt me dikë që është i infektuar, duhet të flisni me mjekun tuaj.

Rubeola

Rubeola është e rrallë në shtatzëni, por nëse prekeni në 4 muajt e parë të shtatzënisë, ajo mund të çojë në probleme serioze, duke përfshirë defekte të lindjes dhe abort.

SST (sëmundjet seksualisht të transmetueshme)

Shpesh nuk kanë simptoma, mund të mos e dini nëse keni një të tillë. Shumica e SST-ve ndikojnë në shëndetin e foshnjës si gjatë shtatzënisë, edhe pas lindjes, e nuk jeni të sigurt) dhe bini në kontakt me një fëmijë ose të rritur që e ka, flisni menjëherë me mjekun tuaj. /nzoom.biz/

LAJMET E FUNDIT
Related news